Önska - Skötselråd för stekpannor
        
 BELAGD STEKPANNA En belagd stekpanna, även kallad nonstick-panna, har en belägg- ning som gör att maten inte fast- nar även utan smör eller olja. Bra att veta är att ingen belagd panna tål för hög värme, utan medelvär- me räcker. För att veta lagom stektemperatur, om man lagar mat utan fett, kan man droppa ett par droppar vatten i pannan för att på så vis avgöra när det är dags att börja steka. När vattnet ”fräser” är det dags. Om man lagar mat med smör, är det rätt tempe- ratur när smöret tystnat. Tänk på att använda medelvärme, efter- som det finns risk för överhett- ning som kan leda till att belägg- ningen blir förstörd. En bränd belagd panna går inte att rädda. EN BELÄGGNING KAN OCKSÅ VARA KERAMISK. Keramik är ett natur- material med sand som råvara och som tål hög värme, upp till 400- 450 °C. Materialet innehåller inget bly, kadmium eller plaster. En kera- misk stekpanna är tålig mot repor och man kan med fördel använda metallredskap. Den är dessutom lätt att rengöra. SANDWICHBOTTEN på en stekpanna innebär att botten har en kärna av ett värmeledande material och på utsidan ligger ett annat skydd- ande material. Vanligtvis är det aluminium inkapslat i rostfritt stål. En gjuten stekpanna är gjord i ett helt stycke av aluminium. ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Används till fisk och äggrätter, som t ex omelett och pannkakor. Man skall vara försiktig med hårda och vassa redskap, vilka kan ska- da beläggningen. Tycker man det är svårt att laga mat, för att det fastnar i gjutjärn eller rostfritt, är en belagd panna ett bra alternativ. SKÖTSEL: En belagd stekpanna ska diskas i varmt vatten och man ska alltid använda diskmedel. Det går även att diska en belagd stekpanna i diskmaskinen. - när du vill steka utan smör och olja WWW. O N S K A . S E SID 6
        
                     Made with FlippingBook 
            RkJQdWJsaXNoZXIy NDA0MjQ=